Térnagyító tippek a kisebb lakásokhoz

Helyesen gazdálkodva az adott térrel illetve néhány megfelelő praktikát alkalmazva, lakásunk máris tágasabbnak tűnhet.

A kis lakás is lehet éppoly otthonos, esztétikusan berendezett mint a nagy ház. A titok a színekben, elrendezésekben, valamint az apró trükkökben rejlik.

1. tipp
Világos színárnyalatok

A pasztell színek alkalmazása igen közkedveltté vált napjainkban. A lakás falainak színeinél sok választási lehetőségünk van. Alapvetően a világos színeket szokták javasolni kisebb lakásokba, hiszen ezek tényleg tágítják a teret, de ha egy erősebb élénk színt, például narancssárgát szeretnénk alkalmazni, de nem akarjuk az egész szobánkat ilyen színűre festetni, akkor variálhatunk is, lehet csak egy falat kifesteni vele, vagy a natúr színű falra felvitt minták színének választani. Ezek szintén nagyon divatosak, modernek.







































2. tipp
Többfunkciós bútorok

Ha befektetünk egy olyan bútorba, mely több célt szolgál, máris áramvonalasabbá tehetjük vele a szobát. Egy nagyobb ágyneműtartó a heverőben sokféleképpen felhasználható, többek között régi könyveket, az ellentétes évszakhoz tartozó ruhákat tárolhatunk benne. Összecsukható, egymásba illeszthető bútorok szintén nagyon praktikusak.







































3. tipp
Tükrök melyek visszatükrözik a szobát

A ’70-es években jött igazán divatba a tükör, mint dekorelem használata a lakáson belül. A tükör rengeteg fényt ver vissza, azonban óvatosan bánjunk velük, mert könnyen túlzásba eshetünk. Ha túl kicsi tükröt választunk, akkor azzal sokszor nem érhetjük el a kellő nagyító hatást. Túl naggyal viszont szinte agyonnyomjuk az adott helységet, és aránytalanná tesszük. A fürdőszobában mindenképpen használjunk nagy tükröt, a lehető legnagyobb felületet beboríthatjuk bele.
























4. tipp
Átrendezés

A kis lakásokban gyakori hiba, hogy minden egyes bútor egymás mellé tesznek szép sorjában. Pedig, ha néha egy kis teret kap – kihagyunk mondjuk két darab között húsz centimétert –, akkor máris szellősebbnek tűnik minden.







































5. tipp
Játsszunk a kiegészítőkkel

Mindig igaz, de kis lakásoknál különösen, hogy érdemes sok és sokféle fényforrást használni. Minden helyiségben gondoskodjunk általános világításról, emellett szinte mindenhol hasznos, ha gondolunk irányított fényekre. Fényes tárgyak: mivel a kicsi helyiségekben a cél az, hogy minél több fény legyen, így díszeknek is válasszon olyan tárgyakat, melyek fényesek. Így a fémes kiegészítők, tálak, vagy üvegvázák jó szolgálatot tesznek a térnagyítás terén.
A polc minden lakásban a legegyszerűbb és legpraktikusabb tárolási módszer. Fontos azonban, hogy a polc színe minél világosabb legyen, főleg akkor, ha nagy helyet foglal el a falunkon. Ha az egész falat borító polcot tervezünk, akkor a felpakolásnál törekedjünk arra, hogy a polcra kerülő tárgyak egyensúlyban legyenek. Vagyis lehetőleg legyen néhány helyen egy kis levegősebb rész, ahova képeket vagy virágot tehetünk. Fontos, hogy a polc mögött is világos anyag legyen, ez még szellősebbé, kevésbé robusztussá teszi a falunkat.








































6. tipp
Vonalak

Ha optikailag szeretnénk egy kicsit módosítani a szobánk arányain, akkor érdemes alkalmazni a falon futó vonalak módszerét. Ha mélyíteni, hosszítani szeretnénk a helységünket, akkor válasszunk a szobában maximum a szemmagasságban körbe futó vízszintes vonalat.
Ez lehet egy egyszerűbb bordűr tapéta, indás falmatrica, vagy egy finomabb színkombináció felfestve. Ha a szobánkat inkább magasítani szeretnénk, akkor pedig használjunk függőleges vonalakat, amik magasítják a belteret. Ilyen lehet egy oszlopban feltett tapéta, vagy egy festett színes sáv, ami harmonizál a szoba többi elemével.








































7. tipp
A plafon

A tiszta fehér mennyezet optikailag kinyitja felfelé a teret. Azonban nem csak a fehérrel játszathatunk, hanem bármely más világos és fényes szín a magasság illúzióját adja a szobabelsőnek.
Feldobhatjuk kristály csillárral, mennyezet világítással esetleg mintákkal.








































8. tipp
Távlativá válás

A faltól-falig tartó ablakok, ajtók azért olyan előnyösek, mert „növelik” a távolságot. Egyszerűen becsapja a szemet egyfajta mélységet adva a térnek, ráadásul, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy természeti tájra néznek az ablakaink, akkor kicsit beköltöztethetjük vele a természetet.








































9. tipp
Gondolkodjunk nagyban

Könnyen azt gondolhatjuk, hogy kis bútorokkal jobban boldogulunk egy kisebb négyzetméterű térben. De ezzel szemben a sok kis dolog zsúfoltság-érzetet kelt, míg ha van egy nagyobb bútorunk, mely kiemelkedik a többi közül – mondjuk, egy feltűnő színű vagy formájú kanapé vagy egy mennyezetig érő polcos szekrény – akkor sokkal légiesebbnek tűnik majd a szoba berendezése.








































10. tipp
Színkódok

A térben még a kedvenc darabjaink is úgy nézhetnek ki, mint egy nagy felfordulás része, hacsak nem varázsolunk nekik valami szerkezetet. Értsd úgy: rendszert alkotsz a sok apróságodból. Szervezzük őket színkódok vagy formák szerint egyre megy. A képen látható vázák csoportja jó példa erre, kövesd bátran!










































Forrás: http://www.noiportal.hu/main/npnews-9393.html
http://www.bien.hu/ternagyito-tippek-kisebb-lakasokhoz/otthon/lakberendezes/113439
Feltöltve: 2014.04.09. Szerda