Mit tegyünk költözés előtt?

10 hasznos tippet adunk azoknak, akik költözés előtt állnak.
Már mindent becsomagoltunk és felkészültünk a költözésre. A régi ház üresen várja az új lakókat, mi pedig úton vagyunk új otthonunk felé. Mi az, amit érdemes megtennünk beköltözés előtt? 10 hasznos tippet adunk, hogy gördülékenyebben menjen a beköltözés.

1. Irtsuk ki a kártevőket!

Ha van rá lehetőségünk, legalább egy nappal a költöztető kocsik érkezése előtt menjünk el új otthonunkba, és végezzük el az utolsó simításokat. Hívjunk egy rovarirtó specialistát vagy végezzük el magunk a munkát. Még ha nem is látunk rovart a ház körül, ennek ellenére ott tanyázhatnak akár a padlóban, falakban, ezért jobb, ha elővigyázatosak vagyunk, hogy ne kelljen rögtön a kártevőkkel bajlódnunk. Senki sem osztaná meg szívesen új otthonát rovarokkal már a legelső napon. Szánjunk erre egy kis időt, hiszen a bútorok megérkezése után sokkal nehezebb lesz megszabadulni a hívatlan vendégektől. Ráadásul így nem kell gyermekeinket vagy háziállatainkat kitennünk a kémiai vegyszerek egészségügyi következményeinek.

2. Kezdjünk tiszta lappal!

Egy másik lehetőség a még üresen álló ház lehetőségének kihasználására a nagytakarítás. Soha nem lesz még egyszer ennyire könnyű a padló és az ablakok tisztítása. Használjuk ki, hogy nem kell a bútorokat odébb tologatni egy alapos takarításhoz. Nem kell levennünk a függönyöket, felszedni a szőnyegeket vagy nehéz szekrényeket tologatnunk. Elindíthatunk egy üres mosást a mosó- és mosogatógépben, alaposan kitisztíthatjuk a sütőt, hűtőt, fagyasztót. Persze nem muszáj mindezt egyedül végeznünk, segítségül hívhatjuk a barátokat, rokonokat, de akár hívhatunk egy takarítónőt vagy egy egész brigádot a ház méretétől és pénztárcánktól függően.

3. Vásároljunk be!

Sok kultúrában elterjedt szokás, hogy kenyeret és sót ajándékoznak az új otthonba költözőknek. A kenyeret azért, hogy mindig legyen mit enni, a sót azért, hogy a konyhát ízekkel töltse meg. Akár babonások vagyunk, akár nem, mindenképpen érdemes elnézni a helyi piacra vagy a közeli boltokba és beszerezni néhány alapvető élelmiszert. A család, a barátok, vagy a költöztetők megéhezhetnek vagy megszomjazhatnak a munkában, ezért jó, ha már előre feltöltjük a hűtőt. Töltsük fel frissítő italokkal, szendvicsekkel és egyéb rágcsával, hogy könnyebben menjen a munka! És persze ne feledjük ki a sorból a szalvétát, WC papírt és a papírtörlőt sem!

4. Leltározzunk!

Ha már minden lekerült a költöztető autóról, leltározzunk egyet, hogy mi az, amit tényleg kiszállítottak és mi az, ami esetleg hiányzik. A leltár lista mellett hasznos lehet még egy tervrajz is, melyre előre berajzoltuk a bútorokat a helyükre. Ez után végigsétálhatunk a házban szobáról szobára, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy minden biztonságban megérkezett. Ha nem is akarunk mindent egy napon elintézni, mindenképpen érdemes legalább egy olyan dobozt kibontani, amelyben törékeny tárgyaink vannak, hogy tudjuk, épségben megérkeztek-e holmijaink.

5. Keressük meg az alapdarabokat és rendszerezzünk!

Hacsak nem béreltünk költöztetőket, ne próbáljunk minden egyes dobozt egyszerre kibontani. Válogassuk ki a dobozokat és először csak azokat bontsuk ki, melyek tényleg elengedhetetlenek. Így lehetőségünk van arra, hogy folyamatosan rendezzük el a szobákat a folyamat előrehaladtával, s nem fogunk kényszeresen minden holmit bedugdosni egy-egy szekrénybe a gyorsabb haladás érdekében. Keressük meg az ágyneműket, törülközőket, csomagoljunk ki néhány ruhát és egyéb olyan holmit, amire szükségünk lesz a következő pár napban. Persze elővehetjük a kávéfőzőt és a kedvenc bögrénket, vagy házikedvencünk legkedvesebb játékát, hogy könnyebben teljenek a költözés napjai.

6. Tegyük fel a függönyöket!

Szerencsés esetben ebédidőre az utolsó költöztető autó is elgurul a ház elől, s így rengeteg időnk marad beköltözni új otthonunkba. A költözés egyik kulcsfolyamata a függönyök felrakása. Nem feltétlenül kell az összes függönyt az első napon feltenni, de mindenképpen érdemes legalább a legfontosabb helyiségekben felszerelni, hogy a kíváncsiskodó szomszédokat vagy járókelőket távol tartsuk.

7. Ágyazzunk meg!

 Mindenképpen vegyünk elő az ágyneműs csomagot és ágyazzunk meg mindenkinek, aki a házban fog aludni a napokban. Ha a barátaink nem maradnak éjszakára, nem kell a vendégszobával vesződnünk, később is ráérünk ezek berendezésére. Egyelőre csak saját és gyermekeink ágyával foglalkozzunk. Keressük meg kedvenc játékaikat és „alvótársaikat”, hogy jól teljenek az első éjszakák az új otthonban.

8. Ismerkedjünk meg a szomszédokkal!

Néhány óra pakolás után szükségünk lesz egy kis friss levegőre. Fogjuk a gyerekeket és a kutyát és induljunk egy kis sétára. Ha van rá lehetőségünk, próbáljunk összefutni néhány szomszéddal, amíg a környéken járunk. Ha a szemben lakó család épp az udvaron van, ne habozzunk velük megismerkedni! Minél előbb megismerkedünk a körülöttünk élőkkel, annál hamarabb érezzük majd otthon magunkat új lakásunkban.

9. Szánjunk időt a pihenésre is!

A költözés fáradtsággal és stresszel járhat. Egy hosszú munkával töltött nap után szánjunk időt egy kis kikapcsolódásra is! Nem kell egy többfogásos vacsorát összehozni, főleg ha a konyha még el sem készült teljesen, helyette elmehetünk a legközelebbi étterembe. A vacsora alatt kikapcsolódhatunk és megtervezhetjük a költözködés következő lépéseit.

10. Aludjunk eleget!

Megint ki kell hangsúlyoznunk, hogy a költözés bizony fáradtsággal és stresszel jár. Miután az egész napot bútorok tologatásával és dobozok kipakolásával töltöttük, pihentető alvásra van szükségünk. Nem szükséges hajnali 3-ig fennmaradnunk, ha az másnap úgyis a munka rovására megy. Egészséges mennyiségű alvás után viszont másnap sokkal könnyebben belekezdünk a munkálatokba.


Forrás: www.tlc.howstuffworks.com
Feltöltve: 2013.06.06. Csütörtök