Mindenki lakást akar venni

Újabb csúcsra ugrott az ingatlan adásvételek darabszáma májusra.
Idén összességében közel 37 ezer tranzakció zajlott az országban, ami továbbra is 11%-kal erősebb forgalom, mint tavaly az azonos időszakban. Továbbra is marad a magas kereslet, sőt az elmúlt 4 év legmagasabb értékét lehetett regisztrálni (leszámítva 2012. év eleji végtörlesztési időszakot). A Keresleti Index 85 százalékpontos értéke 16%-kal magasabb, mint egy évvel ez előtt.

A családi házak eladóinak kellett májusban rugalmasabbnak lenniük az alkukban, vidéken az átlag 11% volt, Budapesten 8% és Pest Megyében 7%. Panelek és tégla lakások estében 4-6% körüli alku volt jellemző és az összes típust tekintve is az országos átlag a fővárosban 5%, vidéken pedig 7%. Ez utóbbi érték egy hónappal korábban még 8% volt.

A fővárosban 25%-ra erősödött a befektetési céllal vásárlók aránya, így az első lakás vevők után a második legnagyobb csoport volt. Átlagosan 12,2 milliót költöttek 51 négyzetméteres lakásokra. Minden harmadik vevő beosztottnak vallotta magát, 10,4 milliós átlagon vásároltak lakást, míg a 15%-os arányt képviselő felső vezetők közel 30 milliót költöttek átlagban. Vidéken a vásárlások oka negyedrészt első lakás vásárlás, negyedrészt nagyobba költözés volt májusban. Az utóbbiak átlag 99 négyzetméteres ingatlanokat vettek átlag 14,5 millió forintért. A befektetők aránya itt alacsonyabb volt, mint a fővárosban, 18% és az átlag vásárlási összeg is kevesebb, 9,1 millió volt. A beosztottak 58%-ot tettek ki vidéken, az átlag vásárlási ár pedig 8,6 millió volt.

Budapesten az ingatlaneladás oka 38%-ban a nagyobb lakásra való váltás volt. Ők átlag 65 négyzetméteres ingatlanjukat nőtték ki és 19 millió körül váltak meg ezektől. Közel minden harmadik eladott ingatlan örökség volt, ezek eladásával az örökösök átlag 13,5 milliós bevételt könyvelhettek el. Vidéken az örökölt ingatlanjukat eladóké volt a legnagyobb arány 34%-kal. Itt az átlag eladási ár 7,5 millió volt. Minden negyedik eladó szeretne nagyobba költözni és nagyjából minden ötödik épp ellenkezőleg, tehát kisebbe. A 60 év fölöttiek aránya az eladói oldalon a fővárosban 16%, vidéken viszont kiugróan magas, 22% volt.

Az idei és a tavalyi május hónapban vásárolt ingatlanok paramétereinek összehasonlításából kiderül, hogy vidéken bár továbbra is zömmel 40-60 négyzetméter közöttieket vásárolják, de nőtt a 80 négyzetméter fölöttiek iránti kereslet. Tavaly májusban 80 négyzetméter fölött a tranzakciók 20%-a zajlott, idén viszont már 27%. Budán a két hónap összehasonlításából kiderül, hogy megmásfélszereződött a 40 millió fölöttiek vásárlási aránya 8%-ról 12%-ra. Ugyanitt a tranzakciók fele 10-20 millió között zajlott. A pesti oldalon tavaly még 5-10 millió forint között a vásárlás 51%-a zajlott, idén májusban csak 38%. Az ennél drágább ársávok viszont kissé keresettebbek voltak.




























Forrás: http://resourceinfo.hu


Feltöltve: 2014.06.11. Szerda