Mennyire luxus a magyar luxus?

Magyarországon a második világháború és annak következményei hosszú évtizedekre kitörölték a luxus fogalmát a köztudatból. Az arisztokrácia, a nagypolgári családok elmenekültek, vagy elszegényedtek, a szocializmus elitjének sem igénye, sem lehetősége nem volt luxuskörülményeket teremteni. A harmadik generáció nő fel úgy, hogy nem tudjuk, mit jelent az igazi luxus.

Az elmúlt évtizedekben újra megjelentek a luxusingatlanként hirdetett családi házak, villák az ingatlanpiacon. Mégis, szakemberként azt kell mondanom, hogy ez még nem az igazi. Hibásak ebben a csekély tapasztalattal rendelkező építtetők, akikből sokszor hiányzik a kifinomultság, nyitottság is. Az ingatlanok értékét a méretekben és a ráköltött százmilliókban mérik, másodlagosnak tekintik a legfontosabbat, a szellemi ráfordításokat. A stílus, a funkcionalitás, a felszereltség magas minőségét, egységes rendszerét.

De hibásak ebben az előképek, nemzetközi tapasztalatok híján csak útkereső építészek is. Az arisztokraták kastélyai múzeummá váltak, a nagypolgári villákat apró lakásokra darabolták, az utóbbi évtizedekben szinte csak kockaházak és panellakások épültek. Pedig az internet korában a nemzetközi tudás is házhoz jön, egy kis nyelvtudással bátran ismerkedhetünk a világ más tájain kínált luxusingatlanok képeivel, alaprajzaival, leírásaival.

Nézzük át tehát, ha most csak vázlatosan is, mi a feltétele a valódi luxusnak!

Az elhelyezkedés

Nagyon sokat számít az ingatlan elhelyezkedése. Nem véletlen, hogy a régi kastélyokat, villákat kiemelkedően szép helyre építették. Szinte kötelező a szép panoráma vagy közvetlen vízparti elhelyezkedés. Ezek hiányában nagy, erdőszerű park, mely távol tartja a külvilág hatásait.

A telekméret sem mindegy. A kellő intimitást adó telek legalább egy hektár (10 ezer m2), de inkább több. Városi környezetben ezt megvalósítani szinte lehetetlen, de ne képzeljük ingatlanunkat luxus színvonalúnak egy átlagos városi telken, bármilyen minőségű is rajta az épület.



A stílus

A jó luxusingatlant az építés (átépítés) előtt az utolsó szögig meg kell tervezni. De nem csupán az épületet. Az alapot a részletes építészeti, gépészeti és villamossági tervek adják. Ehhez csatlakozik a belsőépítész, lakberendező is. A tervezés kiterjed a kertre, kerítésre és kerti építményekre is (tájtervezés). Csak alaposan átgondolt, részletesen megtervezett fejlesztés készülhet egységes szellemben és egységes színvonalon. A fejlesztést aztán a tervnek megfelelően a legjobb minőségű anyagokból, elismert, jó kivitelezőkkel kell megvalósítani.

A funkcionalitás

Egy igazi luxusvilla átgondolt, az átlagos családi házakból gyakran hiányzó funkciócsoportokat tartalmaz. Nézzük át a legfontosabbakat.

Szalon, vendégszobák. Európában a modernizmus szinte teljesen eltörölte ezt a funkciót. Ha megnézzük az amerikai gyarmati stílusú épületeket, vagy az iszlám és a távol-keleti otthonokat, mindenütt megmaradt ez az igen hasznos helyiségcsoport. A szalon a ház vendégfogadó helyisége, közvetlenül a bejárat közelében. A lakás többi részétől elválasztva innen nyílnak a vendégszobák is. A vendégek többsége így nem jut be a lakás intimebb, család által használt területeire. Míg a nyugati épületekben a szalon gyakran összenyitható a nappalival (pl. nagyobb fogadások, ünnepek alkalmával), addig keleten a határvonal szinte átjárhatatlan.

A szalonhoz tartozik a dolgozószoba is. Persze nem egy kis félszobányi méretű, ahol egyedül kuksolunk egy számítógép előtt. Egy dolgozószoba egyben irattár, könyvtár és tárgyaló is, ahol kényelmesen, otthoni körülmények között intézhetjük üzleti ügyeinket, fogadhatjuk partnereinket. Érdemes tehát újragondolni, és túllépve a modernizmus eszméjén, életmódunkhoz igazodva terveztetni ezeket a helyiségeket.

Családi lakóterek. Ismerős terek, a konyha-étkező-nappali együttest értjük rajta. Nem kell feltétlen nagynak lennie, a család közös időtöltésének, étkezéseinek színtere.

Hálószobák. Egy luxusingatlanban a szülői lakrész általában elkülönül a gyerekek birodalmától. A szülői háló tágas, a fekhelyen kívül olvasósarkot vagy társalgót is tartalmaz. Tartozik hozzá gardrób, jobb helyeken önálló öltözőszoba (akár külön férfi-női), és természetesen színvonalas fürdő. Ideális esetben saját terasszal, intim kertrésszel rendelkezik. A gyerekek hálószobáihoz szintén kötelező a külön gardrób, fürdő, esetleg játszószoba, később tanulószoba is.

Pihenés, szórakozás. Ezeket a funkciókat nem kötelező a főépületben elhelyezni, lehetnek külön kerti épületben is. Ebben a kategóriában számos helyiségcsoport megjelenhet: jelenleg a legdivatosabb a wellness-csoport, mely szaunából, konditeremből és pihenőből áll, ideális esetben közvetlen kapcsolatban a medencével. Ha igényünk van rá, építhetünk mozitermet, zeneszobát (élő zene vagy akár karaoke lehetőséggel). Készíthetünk kiállítótermet különleges gyűjteményünknek, üvegházat, télikertet növényritkaságoknak. Egy luxusotthonban helye van a biliárdszobának, kártyaszobának is. Ezek a helyiségek is a társasági élet szinterei, mindenképp központi elhelyezkedést és teraszt, kertkapcsolatot igényelnek.

Kiszolgáló helyiségek. Egy luxusingatlant nem lehet „háttérüzem” és személyzet nélkül fenntartani. Ha bennlakó személyzetet szeretnénk, gondoskodni kell egy önálló lakrészről. Ha bejáró személyzetet szeretnénk, legalább egy öltöző és tisztálkodó helyiség szükséges. A kiszolgáló helyiségek közé tartozik a kazánház, mosókonyha, nyárikonyha, műhely, stb. Ide tartoznak a raktárak: a borospince, kamra, kerti szerszám tároló, stb. És a legalább 4-5 állásos garázs. Nem azért, mert ennyi autót kell fenntartani, hanem mert itt még kerékpárokat, motorkerékpárokat, esetleg motorcsónakot, jetskit és egyéb sporteszközöket is el kell helyezni.

A felszereltség

Aki foglalkozik egy kicsit az építészettel, lépten-nyomon azt hallja, hogy a környezetbarát lakóépületeké (passzív házak, autonóm házak) a jövő. A legújabb épület villamossági és épületgépészeti fejlesztések is ebbe az irányba mutatnak. Jelenleg a kompromisszumoktól mentes, magas életszínvonalat biztosító, de egyben környezetbarát megoldások még luxusnak számítanak.

Éghajlatunkon a legfontosabb kérdés az épületek fűtése-hűtése. Felejtsük el a gázkazános radiátoros fűtést és az itt-ott elhelyezett split klímaberendezéseket. Az igazi luxusmegoldást a hőszivattyús fűtő-hűtő rendszerek adják. Működtetésük történhet elektromos hálózatról, vagy megújuló geotermikus energiával. Megjelentek már gázüzemű rendszerek is, ezek a fejlesztések azonban gyerekcipőben járnak. Ráadásul az igazi környezetbarát otthonban nem használunk fosszilis energiaforrásokat.

Egy luxusotthonban kötelező a légtechnikai (mesterséges szellőző) rendszer kiépítése. A rendszer alapja egy hőcserélős, megfelelő szűrőkkel ellátott légkezelő, és a megfelelően kialakított, csendes üzemű, huzatmentes szellőző rendszer, mely folyamatosan biztosítja a friss levegőt.

Mindenképp előny, ha ingatlanunk rendelkezik napkollektorokkal, fúrt kúttal, esővízgyűjtő ciszternával, esetleg saját szennyvíz-újrahasznosító berendezéssel. Ezek nem feltétlen luxusdolgok, de mindenképp környezetbarát megoldások, és némi függetlenséget biztosítanak a nagy elosztó hálózatoktól.

Ami az épület villamossági, kényelmi berendezéseket illeti, a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen. Csak néhány példát van lehetőségünk felsorolni. Az erősáramú rendszerek közül ki kell emelni a jól megtervezett világítást, az elektromos kaput, út- és járdafűtést, elektromos redőnyöket és árnyékolókat, a gépészeti rendszerek digitális vezérlését. A gyengeáramú rendszerek közül a legfontosabb a tűz- és vagyonvédelmi rendszer, televízió és internet hálózat, központi zeneszolgáltatás.

Egy luxusotthon mindenképp úgynevezett „intelligens ház”. A fenti elektromos hálózatok „közös nyelvet beszélnek”, működésük összehangolható. Így van lehetőségünk bizonyos automata funkciók beállítására. Pl. esőben becsukódnak az ablakok, leereszkedik a redőny, ha bekapcsoljuk a tv-t, minden péntek este felfűt a szauna, stb. Az automata beállításokon túl akár telefonunkról, laptopról is irányíthatjuk házunk rendszereit interneten keresztül.

Összefoglalva tehát, a luxusszínvonal eléréséhez három fő kritérium rendszernek kell megfelelnünk: egységes stílus és magas minőségi követelmények, gazdag funkcionalitás és egységes rendszerben működő, magas szintű felszereltség.

Forrás: Ingatlanmagazin.com

Feltöltve: 2011.08.27. Szombat