Még mindig 80-90 százalékos a készpénzes vásárlók aránya a lakáspiacon

Nagyon alacsonyan vannak a hitelkamatok, ha ehhez még hozzáadjuk, hogy lehet szocpolt igényelni és az ingatlanárak is alacsonyak, akkor láthatjuk, egy nagyon jó „háromszög” alakult ki, ami azt mutatja, most érdemes igazán lakást venni...
A szocpol néven elhíresült állami támogatás révén rengeteg család kezdett építkezésbe, vagy vett lakást korábban. Elegendő volt a már megszületett, vagy a már későbbre tervezett gyermekekre hivatkozni, és járt a támogatás. 2009-ben azonban a Bajnai-kormány a gazdasági válságra hivatkozva megszüntette a kedvezményt, noha azt 2008-ban még 13 ezer új lakás vásárlásához, vagy építéséhez vehették igénybe a családok. 2012-ben Matolcsy György, mint akkor nemzetgazdasági miniszter bejelentette a szocpolprogram újraindítását. Az NGM szerint azóta valamivel több mint ezer lakáscélú szociálpolitikai szerződést kötöttek, ami mintegy 1,2 milliárd forintnyi állami támogatást jelent – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője azt mondta: a lakáspiac jelenlegi helyzetében minden támogatásnak örülni kell. Minél nagyobb a támogatás, annál jobban stimulálhatja a keresletet – tette hozzá.
Hangsúlyozta: még mindig 80-90 százalékos a készpénzes vásárlók aránya a piacon, az emberek főként megtakarításból vásárolnak. Beszélt arról is, hogy jelenleg a piacon 95 százalékot meghaladó a használt lakások aránya, nagyon kevés új lakás épül. A szocpol egy üdvözlendõ lépés, de – miután csak új lakás után jár – csak nagyon szűk kör tudja igénybe venni. Fontos lenne, hogy a használtlakás-piacon is megjelenjen hasonló támogatás – jegyezte meg.

Gergely Péter, a bankracio.hu elemzője úgy véli: látni már a kedvező jeleket, de a hosszú távú pozitív folyamatok beindulásához idő kell. Nagyon alacsonyan vannak a hitelkamatok, soha nem lehetett forinthitelt ilyen olcsón felvenni, ha ehhez még hozzáadjuk, hogy lehet szocpolt igényelni és az ingatlanárak is alacsonyak, akkor láthatjuk, egy nagyon jó „háromszög” alakult ki, ami azt mutatja, most érdemes igazán lakást venni – hangoztatta.

Egyre többen keresnek ingatlant, de a bizalom ingoványos, lassan változó dolog. A legtöbben akkor mernek hitelt felvenni, ha látják, hogy a következő években lesz munkahelyük, tudják fizetni a törlesztőrészletet, vennének saját lakást, kiköltöznének az albérletből, és bíznak a jövőben – érvelt a szakember.
Az azonban nehezíti az első lakást vásárlók helyzetét, hogy a szocpolt csak 60 négyzetméternél nagyobb, új lakásra lehet igénybe venni.
A megkérdezett szakértők úgy vélik: segítséget jelentene az is, ha a támogatás minimumösszegét egy-másfél millió forintra emelnék, ekkora összeget sokan igénybe tudnának venni, és ez elég önerõ lenne egy állami támogatás forinthitelhez is.

Forrás: http://www.origoingatlan.hu/ingatlan-hirek.html
Feltöltve: 2014.04.28. Hétfő