Magyaroknak olcsóbb lesz a világhírű napelemes cserép

A napelemes cserepet júliusban kezdik gyártani, Magyarországon olcsóbban értékesítik majd, mint a külföldi partnereknek. Északon fűtőszállal, délen léghűtéssel szerelik fel. Egy négyzetméternyi cserép átlagára 200 ezer forint alatt maradhat – mondta el Tóth Miklós feltaláló az Energetikai Szakkollégium Egyesület múlt heti előadásán.

Nyáron belefognak

Idén júliusban kezdődik a napelemes cserép gyártása Harsányban, aminek a szabadalmát és magát a gyártástechnológiát is közel 180 országban levédették. Már tavasszal be akarták indítani a gyártósorokat, de a magyar építésügyi eljárások bonyolultsága kitolta az indulást néhány hónappal. A harsányi üzemben évente 1-5 millió darab cserép előállítását tervezik, de ha sikerül megfelelő nagyságrendű tőkebevonást eszközölni, akkor a világ számos pontján ennél tízszer nagyobb gyártókapacitásban gondolkodnak. Így az első között tervezik egy üzem létrehozását Kaliforniában. Alkalmazkodnak az eltérő éghajlatú országokhoz, így északon integrált fűtőszállal látják el a cserepet, hogy a hófedte tetőket megtisztítsa, míg délen a nagy hőség miatt beépített léghűtéssel forgalmazzák majd a terméket.

Mennyibe kerül majd?

Míg a hagyományos napelemes tábla négyzetméternyi egysége kb. 250-290 ezer forintba kerül, plusz meg kell hozzá vásárolni a tartószerkezetet, addig a napelemes cserép négyzetmétere 200 ezer forint alatt maradhat – mondta el Tóth Miklós. Magyarországon olcsóbban kívánják értékesíteni a terméket, ehhez 12 havi kamatmentes kölcsönkonstrukciót dolgoznak ki. 10 darabos egységcsomagban gondolkodnak, de később egyenként is lehet bővíteni a készletet.

Mennyi energiát termel?

Egy négyzetméternyi napelemes cserép 200 W elektromos áramot képes termelni, ezért ha egy ház tetőszerkezetét 300 nm-re saccoljuk, akkor csúcsidőben, vagyis nyáron 60 kW energiával számolhatunk egy lakóépület esetében. Tóth Miklós reméli, hogy 5 éven belül piacvezetők lehetnek Magyarországon a hungarikumnak számító termékkel. A lehetőségek határa a csillagos ég, hiszen bár egzakt adatok nem állnak rendelkezésre, de szakértők úgy kalkulálnak, hogy 10 millió cserép maximum 1 %-a lehet az összhazai cserépállománynak.

Mi a különlegessége?

A sík napelemes táblarendszerek hátrányai közé sorolhatók, hogy nem esztétikus formában jelennek meg, valamint jelentős súllyal bírnak. Míg ennek a hungarikum-terméknek a súlya kb. egyharmada a tetőn kialakított héjazatnak. Az újrahasznosítási arány pedig eléri a 80 %-ot. A napelemes cserép további előnye, hogy nemcsak délben jó a hatásfoka, amikor a nap sugara merőlegesen éri a napelemet, hanem gyakorlatilag reggel héttől délután ötig mindig adódik megfelelő felület. Így összességében kb. 60-70 %-kal nagyobb az energiahozama mint a hagyományos terméknek. Ráadásul árnyékban is működik, hiszen a visszaverődött fényt is hasznosítja. A felülete üveg helyett egy teflonszerű anyag, amelynek 10 %-kal jobb a fényáteresztő képessége, valamint kétszer hosszabb az élettartalma, mint a kapható napelemes rendszereknek. Beépített akkumulátorral fogják gyártani, ekkor a napközben megtermelt energiát 8-10 óráig tárolja, vagyis 24 órás felhasználást tesz lehetővé. Folyamatosan dolgoznak új termékeken, várhatóan fél év múlva újabb meglepetéssel rukkolnak elő.

Forrás: Ingatlan.net magazin

Feltöltve: 2011.08.27. Szombat