Lakásvásárlási kedvezmény: Szocpol 2012

A legfontosabb ismérv, hogy a szocpol csak új építésű lakások és ingatlanok megvásárlása vagy építése esetén jár. A támogatás összege 800.000 - 3.250.000,- Ft közötti összeg, mely függ többek között a gyermekek számától és a megvásárolni kívánt otthon nagyságától!
2012. január1-jén lépett életbe az új szociálpolitikai támogatási rendszer, ismertebb nevén a szocpol. A kizárólag új lakás építésére vagy megvásárlására igényelhető támogatást jelenleg két banknál igényelhetik azok, akik jogosultak a támogatásra. Épp ezért érdemes összefoglalni, hogy milyen feltételek mellett, ki kérhet lakástámogatást.

A legfontosabb ismérv, hogy a szocpol csak azon lakások és ingatlanok megvásárlása vagy építése esetén jár, melyeknek a lakás teljes nettó alapterületére jutó négyzetméterára (telekár nélkül) nem haladja meg a 300 ezer - alacsony energiafogyasztású (passzív ház) lakás esetén pedig a 350 ezer - forintot. Az energiatakarékosabb lakásokat vásárlók vagy építők nagyobb támogatási összeget is kaphatnak.

A család létszámától függően feltételt szabtak még a vásárolt lakás hasznos alapterületére vonatkozóan. Két gyermek esetén minimum 60 négyzetméteres lakást kell vásárolni ahhoz, hogy szocpolt lehessen hozzá igényelni. Három gyermeknél ez már 70, négy- vagy több gyermek esetén pedig már minimum 80 négyzetméter a minimális elvárás, de a maximális hasznos alapterület nem haladhatja meg a 160 négyzetmétert.

Energiatakarékosan kedvezőbb

Fontos hangsúlyozni, hogy a szocpol igénylésének feltétele, hogy a megvásárolt ingatlan energiatakarékos legyen. Tovább lehet növelni az állami támogatás összegét, ha valaki "A" energiakategóriájú lakást épít vagy vásárol. Ebben az esetben 10 százalékkal több támogatást kaphatunk.

A támogatás összege 2 eltartott gyermek esetén minimum 800 ezer forint („A” energiaosztályú lakás vásárlása esetén 880 ezer forint), legalább 60-75 négyzetméteres ingatlan vásárlása esetén. Amennyiben 2 eltartott gyermekkel már 90-160 m2 közötti új építésű, „A” energiaosztályú ingatlant kívánnak vásárolni, úgy a támogatás összege már 1.430.000,- Ft. Legtöbbet a négy vagy több gyerekesek kaphatják, ők egy 110-160 négyzetméteres „A” energiaosztályú otthon vásárlásához 2.750.000,- forintot is kaphatnak. Fontos információ, hogy meglévő gyermekek után egyedülállók is igényelhetik a támogatást! Megelőlegező támogatást maximum 2 gyermekre igényelhetnek a 40. életévüket be nem töltött házaspárok vagy élettársak. A támogatás felvételének nem feltétele a hitel igénylése!

A szocpol igénylésének további fontos feltételei is vannak, amelyekkel mindenképp érdemes tisztában lennünk, mielőtt belevágunk:

Előírás, hogy az igénylőnek, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének, valamint a vele együtt költöző családtagjának lakástulajdona, állandó lakáshasználati joga nem lehet, illetve e jogok ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére irányuló kérelme sem lehet folyamatban, továbbá önkormányzati tulajdonban lévő, vagy szolgálati jogviszonyhoz vagy munkakörhöz kötött lakásra kötött bérleti jogviszonya, vagy lízingbe vett lakása sem lehet.

A közvetlen támogatásokat azonban igénybe veheti az is, akinek magának, házastársának, élettársának, kiskorú gyermekének valamint a vele együttköltöző családtagjának együttesen legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányada van egy olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba; illetve a tulajdonukban lévő lakás lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte.
vagy a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik.

Kötelező ugyanakkor a támogatott lakásnál:
• Az igénylőknek vagy támogatott személyeknek legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezni.
• Házaspár és élettársak esetén a lakásban mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal rendelkezni.
• A lakásban az igénylőn kívül csak az általa eltartott gyermek szerezhet tulajdont.

Adóhatósági igazolást kell bemutatni arról, hogy az igénylők köztartozásmentes adózók. További feltétel még, hogy a házastársak és élettársak esetén legalább az egyik félnek szerepelnie kell minimum 180 napja folyamatosan az egészségbiztosítás nyilvántartásában biztosítottként.

A támogatást minimum 2 gyermek esetén lehet igényelni, akik után még nem igényeltek közvetlen állami támogatást. A gyermek lehet meglévő és vállalt is. Utóbbi esetben egy gyermek vállalásakor 4 év a teljesítési határidő, míg 2 gyermek vállalásakor 8 éven belül kell megszületniük. A később született gyermek esetén alkalmazandó szabályok között szerepel az, hogy a lakásépítési támogatást lakáshitel-tartozás törlesztésére is igénybe lehet venni. A támogatás a használatbavételt megelőzően nyújtott és folyósított, fennálló hiteltartozás csökkentésére használható fel, kivétel ez alól a munkáltatói és önkormányzati kölcsön. Fontos szabály azonban, hogy az utólagos támogatás csak akkor jár, ha az igénylő korábban a lakásigényének megvalósításához lakásépítési támogatást és/vagy megelőlegezett lakásépítési támogatást kapott. Jogosultsági vizsgálatnál a meglévő gyermekek számát és a lakóingatlan hasznos alapterületét nem kell vizsgálni, valamint e támogatás nem vehető igénybe utólagosan gyámság alá került gyermek után.

A támogatási rendszert a magyar állampolgárok, emellett a bevándorolt, vagy letelepedett, valamint a hontalan, vagy menekült, oltalmazott státuszúak is igénybe vehetik.

A támogatásokra való jogosultság és mértékének megállapítását - az utólagos lakásépítési támogatás kivételével - lakás vásárlás esetén a lakásra vonatkozó végleges adásvételi szerződés megkötését követő 120 napos jogvesztő határidőn belül, építés esetén a használatbavételi engedély kiadása előtt kell kérni a hitelintézettől.

Feltöltve: 2012.05.23. Szerda