Lakásvásárlás? Felújítás?

Az OTP és a Fundamenta felméréséből kiderül, milyen lakásterveik vannak a fiataloknak, illetve miből és mennyi idő alatt valósítanák azt meg.
Felmérések alapján tíz családból hét tervez valamilyen lakásfelújítást az elkövetkezendő öt évben. A 18-35 éves korosztály minden harmadik tagjának van lakásterve, s a legtöbben már az első lakás megvásárlását tervezik.

A napokban két hitelintézet is publikálta kutatását, mely a lakosság lakásberuházásokkal kapcsolatos terveit vizsgálta. Az OTP Lakástakarék felméréséből az derült ki, ha lenne egymillió forintjuk, a magyar családok 70 százaléka tervezne valamilyen felújítást, korszerűsítést a következő 5évben. 40 százalék már ebben az évben belevágna, 17 százalék 1-2 éven belül, további 14 százalék pedig öt éven belül tervezné a beruházás megvalósítását.

A válaszadók zöme – 37 %– a konyha és a fürdőszoba terén végeznének felújításokat, de a megkérdezettek közel azonos része– 36 %– újítaná fel lakását energetikai szempontból, korszerűsítené a hőszigetelést, nyílászárókat cserélne, vagy felújítaná a fűtési rendszert.

A kutatási eredmények fényében az OTP végzett egy kalkulációt, mely szerint ha lakás-takarékpénztárban havi 9.000 forintot félretennénk, akkor 6 év alatt, ha pedig havonta 15.000 forintot tennénk félre, akkor már 4 év alatt összegyűjthetnénk a beruházáshoz szükséges megtakarítást.

A Fundamenta 18-35 éves korosztály körében végzett felméréséből az derült ki, hogy a fiatalok 35 százaléka már rendelkezik lakástervvel. 27 százalékuk 1-2 éven belül, 26 százalékuk 2-4, 30 százalékuk pedig 4-8 év alatt valósítaná meg a terveit. A megkérdezettek 20 százalékának pedig azért nem volt terve, mert elégedett volt jelenlegi helyzetével, vagy már megvalósította terveit, 19% még nem látja elérkezettnek a lakáscélok megvalósítását, 26% pedig úgy gondolja, hogy pénzügyileg nem képes finanszírozni egy lakáscélú beruházást.

A lakástervvel rendelkező fiatalok zöme élete első otthonát szeretné megvásárolni, 28% felújítást tervez, 10% lakáscserét, 6% energetikai szempontú felújítást, és szintén 6% építkezést tervez.

A fiatalok majdnem 50%-a még a szüleivel él, több mint 10%-uk pedig lakást bérel. A megkérdezettek 71%-a rendelkezik önálló jövedelemmel, 16% pedig önálló jövedelemmel nem rendelkező diák. A fiatalok közel kétharmad részének egyáltalán nem volt megtakarítása, lakás-takarékpénztári szerződése pedig csupán 10%-uknak volt.

A fiataloknak majdnem a fele venne igénybe önerőt álmai otthonának megteremtéséhez, 19% kizárólag önerőből tervezi a beruházás megvalósítását, 38% akár a családja segítségét is igénybe venné, 40% pedig a külső finanszírozástól sem hátrálna meg. Ez utóbbi válaszadók 24 százaléka hitelfelvételt, 19% pedig lakás-előtakarékosságot választana a finanszírozáshoz. A megkérdezett fiatalok 75 százalékának nem volt spórolt pénze.


Forrás:www.vg.hu
Feltöltve: 2013.06.13. Csütörtök