Költöztesse otthonába a természetet!

Manapság már egyáltalán nem új keletű dolog a fenntarthatósági szempontok figyelembevétele, legyen szó a mindennapi életről vagy akár kifejezetten a lakberendezésről. A fa bútor megnyugtató, természetes hangulata mellett környezettudatos választás is!
Akár a klasszikus, hagyományos, akár a modern építészetet és lakberendezést kedveljük, bátran alkalmazhatunk fa bútorokat, hiszen minden stílusba beleillenek. Ha azt szeretnénk, hogy otthonunk meghitt, kellemes, meleg hangulatot árasszon, elengedhetetlen a fa bútorok és dekorációk használata. Különösképpen a fenyő és a tömör fabútorok, dekorációk vannak ránk jótékony, nyugtató hatással, amit nem kell különösképpen magyarázni, egyszerűen úgy érezzünk, otthonunkban is körülvesz minket a természet.
A megnyugtató és természetes hangulatot árasztó külső mellett a fa bútorok és dekorációk használata egyben környezettudatos döntés is. E bútorok tartósabbak és hosszabb élettartamúak és emellett környezetbarát megoldást jelentenek.

A fa klasszikus építőanyag, azonban a modern lakberendezés kedvelőinek is számtalan kreatív lehetőséget biztosít. Aki azt gondolja, hogy egy környezettudatos bútor nem lehet divatos, az téved. A mai tervezők nagyon kényesen ügyelnek arra, hogy a fiatalok ízlésének megfelelő modelleket alkossanak, s mindezt úgy valósítják meg, hogy közben óvják a környezetet. Így tartós, környezetbarát „biobútorokat” és kiegészítőket kreálnak.

A „zöld” bútorok alapvető követelménye, hogy azok mindig visszaforgathatók legyenek a termelési körforgásba. Eddig fa bútorokról volt csak szó, de meg kell említeni, hogy az efféle zöld bútorok gyakran készülnek újrahasznosított papírból, fémből vagy üvegből.

A fa bútorok egy további előnye, hogy képesek „lélegezni”. Éppen ezért nem szabad nem természetes anyagokkal befednünk, lefestenünk, hiszen akkor pont ezt a kedvező tulajdonságát veszítni el. Ha viszont hagyjuk fabútorainkat szabadon lélegezni, akkor hosszú évekig képesek szolgálni otthonunkat.
Még egy kedvező tulajdonsága a fa anyagnak, hogy a belőle készült bútorok szinte minden színárnyalathoz passzolnak, hiszen a különböző fából készült bútorok a sötétszürkétől a barnán és a bordón át a sárgáig rengeteg féle színárnyalatot felvehetnek. Így a feketéhez és sötét színekhez, illetve a világosabb, élénkebb árnyalatokhoz is könnyen megtaláljuk a színben megfelelő faanyagot.

De nem kell megállni a bútoroknál, nyugodtan készülhet a padló is fából, így a lakásba belépve már azonnal megteremtődik a kellemes, meleg hangulat, melyet csakis a fa utánozhatatlan illata és látványa adhat egy otthonnak. Ha pedig fagerendákat, lambériát, lépcsőt vagy még több faanyagot használunk, garantáltan úgy érezzük, hogy a természet az otthonunkba költözött.
Fa dekoráció terén pedig végtelen a lehetőségek száma. Díszítheti otthonunkat egy farönk-darabokból álló falrészlet, fa újságtartó, farönk kisasztal, fakeretes képek, festmények, tükrök a falon és számtalan más fából készült kiegészítő. Minden apró részlet tovább fokozza a természetes környezet hangulatát.
A legjobb, hogy egy kis kreativitással, fantáziával egyedi, természetes, saját tervezésű és kivitelezésű bútorokkal vehetjük körül magunkat. Ha tehát hosszú élettartamú, megnyugtató, természetes, netán egyedi bútorokra vágyunk, a fa bútor tökéletes választás!

Cikk és képek forrása: www.napiotthon.hu
Feltöltve: 2013.06.28. Péntek