Kapkodnak a lakások után

Szép lassan újabb és újabb adatok érkeznek, melyek az ingatlanpiac fellendülésére utalhatnak és optimizmusra adnak okot...
A Duna House legújabb elemzéséből kiderült, hogy lényegesen gyorsabban keltek el az eladó ingatlanok áprilisban, mint egy hónappal korábban.

A Duna House korábban már több olyan adatot is bemutatott, amely a régen várt ingatlanpiaci fellendülés jeleit sejtetik. Nőtt az adásvételek száma, magasabb a kereslet, mint tavaly bármikor, csökken az alku mértéke és nő a hitelfelvételi kedv. Ezeket az adatokat azóta több piaci szereplő is megerősítette, sőt a KSH javuló építési kedvről is beszámolt.

A Duna House most összehasonlította a márciusban és áprilisban értékesített ingatlanok értékesítési idejét, vagyis azt, hogy az adott ingatlan a megbízáskötéstől az üzletzárásig hány napot volt a piacon. Megdöbbentő, hogy csupán a két hónap viszonylatában is milyen erős a csökkenés mértéke. Ha az összes hazai ingatlan tranzakciót nézzük, akkor míg márciusban az értékesítési idő átlag 192 nap volt, addig áprilisban 12%-kal kevesebb, vagyis 170 nap.











Bár vidéken is 7%-kal csökkent az értékesítés ideje, a budapesti 21%-os javulási átlag egészen kiemelkedő. Ennél is erősebb adat tűnik ki a főváros típusbontásából, ugyanis a magas eredményt elsősorban a panelek 146-ról 95 napra való zuhanása okozta, ami 35%-os javulás.

Forrás: http://resourceinfo.hu
Feltöltve: 2014.05.16. Péntek