Így alakítsunk ki japánkertet a saját kertünkben

A japánkert a nyugalmat, a harmóniát, a természetet utánzó növényegyüttest adja vissza a kertész számára. A japánok magas fokon művelik a több ezer évre visszanyúló kerti stílust, amelyet japánkertnek hívunk. Ezt a tudást elsajátítani talán nem is lehet, de azért mi magunk is létrehozhatjuk saját japánkertünket, amely a természet szépségét adja vissza számunkra.
A japánkertben helyet kell, hogy kapjon a víz, a kő és természetesen a növények csoportja is. Így érdemes kis patakot telepíteni, de egy vízesés is szépen mutat. Nagyobb köveket egy kőfejtőből lehet beszerezni, de ma már sok kertészet is árul természetes köveket a kertbe. A kis csobogóban a víz a tengert vagy a folyót, a kövek a sziklákat és hegyeket, míg a növények az erdőket szimbolizálják a japánkertben.


Növényeknél válasszunk ki pár nagyobb fát, vagy díszcserjét, mint pl. a vörös virágú juhar, amely 3-5 méter magasra is megnőhet, és gyönyörű élénkvörös, narancssárgás lombozatával színt visz a kertbe. A kerti páfrányok csoportosan elültetve mutatnak a legszebben, szárnyasan szeldelt leveleikkel lágyságot visznek a kertbe. A különböző törpefenyők, a bambuszok megadják a kertnek a japán stílus hangulatát, míg a cserjék a kert színét és formáját hangsúlyozzák.


Örökzöldek közül válasszuk a fekete fenyőt, a magyalt, a hamisciprust, vagy kisebb törpefenyőket, amelyek egy nagyra nőt bonsait is formázhatnak. A virágzó cserjék közül ideális lehet a liliomfa, a japán díszcseresznye vagy mandulafa. Évelő dísznövények közül a sásliliom kecses formája, a japán kankalin, vagy a kékesszürke színű árnyliliom adja vissza a japánkert hangulatát.


Ha rendelkezünk egy lejtős területtel, kialakíthatunk egy vízesést vagy egy kisebb patakot is, amelyet nagyméretű kövekkel lehet szegélyezni. Ezután a növényeket próbáljuk meg minél természetesebb hatású csoportokba elültetni a patak köré. A nagyobb cserjéket vagy fákat szoliter növényként ültessük el a háttérben, míg a kisebb páfrányokat csoportosan helyezzük el a vízesés két oldalán. A vállalkozó kedvű kertészek akár bonsaifák kialakításával is megpróbálkozhatnak fenyőféléből.


Bár az igazi japánkertet mi európaiak nem igazán érthetjük meg, mégis kialakíthatunk egy olyan kis japánkertet mi magunk, amely a természet kicsiny mása lesz, így öröm lesz kisétálni egész évben a saját kis szentélyünkbe. A patak csobogása, a kövek látványa és a növények szépsége megnyugtat minket, így itt kikapcsolódhatunk az egész napos rohanásból és a stresszből.

Kertvarázs Magazin

Forrás: Ingatlanmagazin.com
Feltöltve: 2011.08.27. Szombat