Hogyan lehet az otthonunk egyszerre meleg, de jól szellőző is?

Egyre többen próbálják meg a hideget kizárni lakásukból, azonban kevesen tudják, hogy a dupla üvegezésnek egészségügyi kockázatai vannak.

Az elmúlt években rengetegen cserélték le hagyományos ablakaikat fakeretezésű dupla üvegezésű ablakokra, amivel a ház szigetelése sokkal hatékonyabb. A módszerrel otthonunk könnyebben melegen tartható, és a fűtésszámlával is spórolni lehet vele.

A huzat megállítása azonban sok helyen kellemetlen mellékhatásokkal járt: megnövekedett nyirkossággal és megjelenő penésszel, amit a nem megfelelő szellőzés okozott. Huzatos lakást persze senki sem szeretne magának, de a rendes szellőzésre attól még szükség van. A nem megfelelő szellőzés egészségügyi problémákat okozhat: kis fejfájástól, szédelgéstól kezdve komolyabb légúti betegségeken át szénmonoxid mérgezésig.

De akkor mit lehet az, aki a megfelelő szellőzés mellett melegen szeretné tartani otthonát? Úgy tűnik Angliában, ahol a viktoriánus korban a szénnel történő fűtés miatt eleve huzatos házakat terveztek, megtalálták a megoldást.

A problémát úgy oldják meg, hogy kis szellőzőcsatornákat építenek a falakba, vagy a meglévő elszívók helyére, amik okosan csapdába ejtik a lakásból kiáramló meleg levegőt, majd egy hőcserélő segítségével felmelegítik a beáramló friss levegőt.

A készülék hasonló a konyhai szagelszívókhoz, – és a helyükre is be lehet építeni – ugyanúgy elszívják a szennyeződéseket, rossz szagokat; ám ellentétben a hagyományos elszívókkal, amik a meleget is elszívják, ennél a módszernél lecsökken a kárba veszett, fölösleges fűtés, ami a számlákon is meglátszik. Egyes állítások szerint a fűtés számlát akár tizedére is csökkentheti.

A gép hátránya, hogy egyelőre nem túl esztétikus, egy sima fehér doboz. Folyamatosan működik 3 watton, viszont halkabb, mint a hűtőszekrény, és a ráfordított áram ára többszörösen megtérül a megspórolt fűtésen.

Forrás: telegraph.co.uk

Feltöltve: 2013.02.11. Hétfő