Házi praktikák a nagytakarításhoz

Minden kétséget kizáróan, végre megérkezett a tavasz, és úgy tűnik, most itt is marad. Sokan ilyenkor belefognak egy nagytakarításba, és azokat is megtisztítják, amiket máskor nem, vagy csak ritkán szoktak. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, ezért bemutatunk három, környezetbarát házi praktikát, amivel egy csapásra tavaszi hangulatot és tisztaságot varázsolhatunk otthonunkba.
A hagyományos tisztítószerek nemcsak kémiai összetételükkel rongálják a környezetet, de nagy, műanyag csomagoló anyagaik is teljesen felesleges hulladékká válnak. Ráadásul a kellemetlen szagúak, és belélegezve fejfájást okozhatnak. De nem is kell használni őket, számos tisztítószert otthon is elkészíthetünk pillanatok alatt, ráadásul sokkal olcsóbban.

Rozmaringos malátaecet

A technika Olaszországból származik, és remekül lehet tisztítani festményeket vagy más törékeny, gyenge felületet. Vegyünk egy pár korai, tavaszi rozmaringhajtást, egy tálban öntsünk rá malátaecetet, épp annyit, hogy ellepje a növényeket. Majd forraljuk föl, ezután pedig hagyjuk állni egy éjszakát. A rozmaringtól nemcsak a tisztító hatása lesz jobb az ecetnek, de hatástalanítja a legkellemetlenebb szagokat is. Ha egy rongyot mártunk a rozmaringos ecetbe, akkor játszi könnyedséggel eltávolíthatjuk a zsírt és a koszt a festményekről, vázákról vagy a lakkozott fáról.

Üvegfényesítés citromlével és tojáshéjjal

Rendkívül hatékony módszer, és különösen jól jöhet, ha valahol kemény a víz, és vízkövesednek a poharak, vázák. Mindössze két tojás héja és két citrom kell hozzá. Törjük össze a héjat, majd egy csészében öntsük rá a citromlét. Várjuk meg, míg a héj feloldódik, körülbelül két nap alatt, majd szűrjük le az átlátszatlan halványsárga folyadékot. Ezután tisztítsuk le vele a vízköves üveget, ami a kezelés után olyan lesz, mintha csak új lenne.

Hamu és citrom

Ezzel a recepttel az elhomályosodott rézedényeket lehet megtisztítani, úgy hogy utána tükörként is használhatjuk azokat. Töltsünk meg egy kávéscsészét félig fahamuval, majd lassan facsarjunk rá körülbelül fél citromot. A savas citrom egy kicsit pezsegni fog amint reakcióba lép a hamuval, majd egy sűrű, szürke paszta jön létre. Ezt vigyük fel a rézre, amit egy régi ronggyal fényezünk. Ehhez egy kicsit meg kell dolgozni a könyökünket, de a végeredmény tekintetében a munka mindenképp megéri.

Forrás: telegraph.co.uk
Feltöltve: 2013.04.18. Csütörtök