Három mítosz az ingatlanpiacról, amit nem árt ismerni

Ahogy az ingatlan piac lassan stabilizálódik, sokan először kerülnek abba a helyzetbe, hogy eladnának, vennének. Ők akaratlanul is előzetes feltételezésekbe bocsátkoznak az ingatlanpiac működésével kapcsolatban.
Az első vásárlók, vevők feltételezései jöhetnek Tv-ből, szülők, munkatársak próbálkozásaiból, vagy bárhonnan. A baj csak az, hogy ezek gyakran elavult, illetve általánosító mítoszok. Most három olyan mítoszt mutatunk be, amit a legtöbben igaznak gondolnak.

Tavasszal a legjobb árulni


Korábban az ingatlanpiac szezonja nyárhoz, az iskolai szünethez volt kötve. A tipikus vásárlók és vevők családok voltak, akik úgy akartak költözni, hogy a gyerekek ősszel már új iskolába járhassanak. Ezért árult majdnem mindenki tavasszal. Az is igaz, hogy ma is tavasszal árulnak a legtöbben, vagyis a piac élénkebb az időszakban, de ez még nem jelenti azt, hogy ez a legjobb időszak házunk árusítására.

Valóság: az ünnepek környékén a legjobb árulni

Ma a vevők jelentős része nem is házas, és döntéseik nem az iskolai szüneteken alapulnak. Tehát a tavasz már nem olyan jelentős, mint régen. Helyette a legjobb időszak inkább november, december és január. Ez egyszerűen kereslet-kínálat kérdése. A legtöbb árusító nem hiszi, hogy az ünnepek környékén bárki is vásárlásra adná a fejét. És mégis, a karácsonyi időszakig, rengetegen keresnek ingatlant az interneten. Ha egy komolyan érdeklődő talál egy neki megfelelő házat, lakást, akkor biztos, hogy feljegyzi magának. Az újév után sokan visszatérnek a napi rutinjukhoz, és tovább keresgélnek az ingatlanpiacon, pedig a legtöbben nem árusítanak az időszakban. Ennek eredményeképpen, akik ilyenkor árulnak, jóval kisebb versennyel néznek szembe, és megfelelő kereslet mellett magasabb áron adhatják el a tulajdonukban levő ingatlanokat .

Nyisson mindig a legalacsonyabb ajánlattal


Nincs általánosan elfogadható stratégia arra, hogy hogyan tegyünk ajánlatot egy otthonra. Az árusítók akár szándékosan árazhatják házukat valódi értékül alá vagy fölé. Ráadásul minden piac különbözik a másiktól. Mégis valahogy mindenki úgy gondolja, hogy soha nem szabad a kért árat ajánlani. Ez valaha igaz is volt az ingatlanpiacra, de az idők változnak.

Valóság: egy alacsony ajánlat lehet, hogy sehova sem vezet

Egy versenyképes piacon alacsony ajánlatokkal dobálózni színtiszta időpocsékolás. Ha egy ház jól van árazva, akkor valószínű, hogy több helyről is kap ajánlatokat, akár a kért ár felett. Ezért a régi beidegződés, miszerint nem szabad a kért árat ajánlani, csalódáshoz vezethet. Helyette dolgozzon egy jó ingatlanügynökkel, aki érti is a piacot. A megfelelő ajánlatokkal gyorsabban találhat új otthont magának.

Készpénz mindenekfelett


Sokan úgy gondolják, hogy ha egy tulaj két vevő között vacillál, akkor az alacsonyabb kockázat miatt, azt választja, aki készpénzzel fizet. Ezért a vevő, ha hallja, hogy egy készpénzes ajánlattal versenyeznek, gyakran feltételezi, hogy nem ő szerzi meg az ingatlant. Sokszor nem is tesznek hivatalos ajánlatot. Ugyanakkor a készpénzzel fizetők meg azt hiszik, hogy ők a kért ár alatt megszerezhetik a házakat, lakásokat.

Valóság: sokan inkább a stabil pénzügyi háttérhez vonzódnak

Egy jó ingatlanügynök könnyen kiderítheti a vevők pénzügyi helyzetét, ami egyébként a banki átutalással fizetők esetében amúgy is könnyebb. Ráadásul, ha a készpénzes ajánlat alacsonyabb, akkor miért is kéne azt választani?

Ismerje meg a piacot!


Ez a legfontosabb abban az esetben, ha valaha ingatlanvásárlásra, eladásra vállalkozna. Beszéljen egy jó ingatlanügynökkel, ne tegyen előzetes feltételezéseket. Ne feledje, az ingatlanpiac mindig az adott területre korlátozódik. Minden piac különbözik a többitől, és ha úgy gondolja, hogy léteznek általános szabályok, akkor könnyen becsaphatják.

Forrás: businessinsider.com
Feltöltve: 2013.04.10. Szerda