Egy csavarhúzó négy nap és kész a ház

Egy csavarhúzóval alig négy nap alatt össze lehet szerelni és négyzetméterenként 200 euróba kerül. Na vajon mi ez? Nem, nem egy IKEA-bútor, hanem egy ház, mégpedig egy igen kedvező energiafogyasztással rendelkező épület. A dél-franciaországi Marseille-ben működő Multipod Studio már két éve azon dolgozik, hogy a könnyűszerkezetes épületkonstrukciót tökéletesítsék, egyelőre ugyanakkor még csak két épületet sikerült felhúzniuk.
A projekt két éve indult, akkor láttak hozzá a koncepció kidolgozásához. Jelenleg két épületet húztak fel, az egyik az építészstúdiójuk irodája, a másik pedig a PopUp-House prototípusa.

























Corentin Thiercelin vezető építész szerint a koncepció az építés folyamata miatt különleges. A szigetelésre használt anyag elsősorban expandált polisztirol (EPS), ez egy kedvező árú hőszigetelő anyag. A polisztirolhoz grafitot adnak hozzá, ami a hősugárzás egy részét visszaveri, és 20 százalékkal nagyobb hatásfokú hőszigetelést lehet így elérni, mint a normál fehér EPS-sel.Minél nagyobb sűrűségű az EPS blokk, annál jobban szigetel, az összeszerelést azonban nagyobb sűrűség nem befolyásolja, hiszen így is nagyon könnyű marad az elem. Ez az igazi (szabadalmaztatott) innováció a koncepcióban, ez teszi a többi építőanyagtól, többi alternatív építkezési koncepciótól különbözővé megoldásukat. A PopUp-House koncepció ugyanakkor nem zárja ki más anyagok használatát sem, ilyen például a kőzetgyapot.



























A szerkezethez laminált furnérfát használnak, ezt az anyagot általában olyan helyen alkalmazzák, ahol nagy teljesítményre van szükség, illetve erős mechanikai hatásokat is ki kell bírnia az anyagnak, ráadásul könnyebb, mint a fém, vagy a beton. Mind a szigetelőanyag, mind a furnérfa rendkívül ellenálló az égéssel szembenis.

Az épület összeállítása történhet csavarozással, így az elemeket később szét lehet szedni, és a házat esetleg máshol felépíteni, vagy poliuretán habbal is egymáshoz lehet ragasztani az elemeket. Az épület szilárdságát pedig maga a fa struktúra adja, akár emeletes házat is lehet így építeni, minden csak a fa elemek szélességén, vastagságán múlik. Négy-öt emeletes épületeket ugyanakkor minden bizonnyal igen komplikált lenne megépíteni.

A koncepció egy teljesen új megoldás a passzívházak építésére, még ha az épület kívülről teljesen úgy is néz ki, mint egy hagyományos ház. Az általuk kidolgozott megoldás ugyanakkormegfelel a passzívházak energiafelhasználási követelményeinek (15kWh/négyzetméter/év). Az épület külsejét különböző anyagokkal lehet burkolni, ilyenek lehetnek például fémlapok, egyfajta cementkeverék is, ám fontos, hogy legyen egy külön szellőzőréteg is a végső burkolat alatt. A tetőre is különböző megoldásokat lehet alkalmazni: lapos tető esetén például különböző hajlékony anyagok jöhetnek szóba (PVC például), a megfelelő szigeteléssel pedig "zöld tetőt" (növényekkel teli felületet)is ki lehet alakítani, de lehet hagyományos sátortetőt is építenia megszokott cserepezéssel, zsindelyekkel.






















A terek belső burkolása során is a legtöbb hagyományos beltéri anyag használható: padlószőnyeg, parkettázás, PVC. A falakon érdemes sínre felülő panelekkel kialakítani a belső teret. A sínes megoldás ráadásul egyszerűbbé teszi a vezetékek beépítését is,amit az is megkönnyít, hogy a falakba forró drótvágással könnyen átjárókat lehet teremteni. A falak szilárdsága eközben abban sem különbözik a hagyományos építőanyagoktól, hogy például ugyanúgy lehet polcokat helyezni rájuk.

Forrás: http://hvg.hu/kkv/20140412_Negy_nap_egy_csavarhuzo_es_kesz_a_haz





Feltöltve: 2014.04.17. Csütörtök