Az európai uralkodók fényűző otthonai

Vannak akiknek nem kell az ingatanárakért aggódniuk, ugyanis fényűző palotáik vannak születés jogán. Ők Európa fennmaradt monarchiáinak első emberei. Lássuk hol is élnek.

Monaco

Monaco herceggének, II. Albertnek hivatalos otthona ez a palota, ami a 12. században épült egy erődként. Itt élt a herceg édesanyja, a filmsztár Grace Kelly is férjével Rainier herceggel, amíg autóbalesetben életét nem vesztette.

Spanyolország

I. János Károly spanyol királynak és családjának a képen látható madridi királyi palota a hivatalos székhelye. Az épület Európa második legnagyobb palotája a Louvre után. Igaz az uralkodó és családja inkább államügyek intézésére használja, és szívesebben élnek a város peremén található, otthonosabb Zarzuela kastélyban.

Hollandia

Az uralkodói jogart hamarosan fiának átadó Beatrix királynő fő rezidenciája a képen látható, 18. századi Huis ten Bosch Hágában. De hivatalosan még két palotája is van: a Királyi Palota Amszterdamban, a volt városházát ünnepi eseményekkor használják; és a Noordeinde palota szintén Hágában, ahol munkaügyeit végzi.

Svédország

Stockholm központjától nem messze található – egy magán szigeten – a svéd királyi család otthona, a Drottningholm palota. A kastély az UNESCO világörökségi listáján is rajta van, főleg a gyönyörű kínai pavilonjának és a tökéletesen megőrzött 18. századi színházának köszönhetően. A családnak még számos kastélyhoz van hozzáférése, beleértve a stockholmi Királyi Palotát.

Dánia

II. Margit az évszakok változásával szereti változtatni lakhelyét is, a nyarat gyakran a képen látható Marselisborg palotában tölti, vagy a Grassten palotában, a telet az Amalienvorg palotában.

Liechtenstein

A kis hercegség uralkodója II. János Ádám, Vaduz mellett él, a képen látható kastélyban, melynek egyes részei a 12. században épültek.

Belgium

A belga királyi család számos kastélyt birtokol, beleértve a nagy királyi palotát Brüsszelben, de a családot leggyakrabban a laekeni királyi palotában találhatjuk. Érdekes módon a II. Albert király és felesége Belvédère-ben él, ami egy kúria a palotát körülvevő parkban, míg a palotában a trónörökös él feleségével.

Luxemburg

A luxemburgi nagyherceg hivatalos rezidenciája a Luxemburg városában van, szívesebben él a képen látható Berg kastélyban Colmar-Bergben.

Norvégia

Az oslói királyi palota 1824 és 25 között épült, és ez a hivatalos otthona V. Harald királynak és feleségének Szonja királynénak. A kastély nyáron látogatható.

Egyesült Királyság

Az angol királyi család hivatalos rezidenciája természetesen a Buckingham Palota. Eredetileg városházának épült 1705-ben.

Persze a királynőnek rengeteg további kastélya van, például a képen látható Windsor kastély, ahol a hétvégéit szereti tölteni, az edinburghi Holyrood Ház, vagy a Sandringham Ház.

Forrás: telegraph.co.uk

Feltöltve: 2013.02.15. Péntek