A New York Times a magyar ingatlanpiacról

A világ egyik legismertebb újsága, a New York Times internetes oldalán cikkeztek a magyarországi ingatlanokról, a paci helyzetről és lehetőségekről.
A cikkben először egy Balaton-parti ingatlant mutatnak be, amit 690 millió forintért (1,9 millió dollár) árulnak, és rendelkezik a villák minden megszokott kényelmével. Ezután rátérnek a magyar piac jellemzőire.

A magyar ingatlanpiac külföldi szemmel


Az ingatlanválság a magyar piacot is megviselte, a külföldi befektetések megtorpantak, az eladások száma zuhant, az építkezések pedig soha nem látott mélységbe estek.

Mára viszont -főleg a külföldi vásárlóknak köszönhetően- a lakossági piac újra beindult, de az eladásokat főleg a jelzáloghitelek miatt elvesztett ingatlanok hajtják. Majd megjegyzik, hogy a befektetők a jelenlegi, alacsony árakat jó belépési pontnak látja, ugyanis az árak a válság óta 25-30 százalékot is estek, ami nagyszerű lehetőség az ingatlanvadászok számára.

Az írásban megállapítják, hogy Budapestet leszámítva az országban a piac inkább stagnál, de a befektetők felfedezték Balatont és környékét, és elkezdtek vásárolni. Ezen a környéken az árak feltehetően elérték a minimumot, ami kedvező befektetési lehetőségekkel kecsegtet. A legnagyobb kereslet az északi parton van, ahol a drágább villák akár 3 millió dollárt is érhetnek, míg a déli parton egy nagyobb ház 390 ezer dolláros árral indul.



Ez után azt is hozzáteszik, hogy az egyetemi városokban a diákok a piac legerősebb mozgatói, a legtöbb tranzakció hozzájuk köthető.

Kik vásárolnak Magyarországon?

Az európaiak körében Budapest a legnépszerűbb, a válság terjedéséig a legtöbbet az írek vásároltak fővárosunkban. Budapestet követi a Balaton és környéke, ahol leggyakrabban német, főleg kelet-német nyugdíjasok és nyaralók keresnek ingatlant. Az utóbbi években nagy az érdeklődés Hévíz iránt is, leginkább orosz részről.

Az Európai Unió polgárai mindenféle korlátozás nélkül vásárolhatnak Magyarországon, mindenki másnak engedélyt kell szereznie. Azonban az ügylet gyors, és a legtöbb esetben az engedélyt meg is adják. Az engedélyhez szükséges illetékbélyeg 215 dollárba kerül.

A cikk eredeti szövege a következő linkre kattintva jelenik meg.
Feltöltve: 2013.04.23. Kedd