A lakberendezés 7 alapszabálya

Hogyan kell berendezni egy szobát? Michael Wood belsőépítész 7 alapszabályát ismertetjük, melyekkel bárki ízlésesen berendezheti otthonát.

Hogyan kell ízlésesen kialakítani egy szobát? Drága függönyökkel? Sok fénnyel vagy egyedi műalkotásokkal? Michael Wood belsőépítész szerint nincs egyetlen recept, mellyel tökéletes szobát varázsolhatunk. Még egy belsőépítész sincs könnyű helyzetben, hiszen egy-egy szoba esetében a megbízóval és a térrel is együtt kell működnie.

A kulcs egy gyönyörű házhoz nem az, hogy rengeteg pénzt költünk drága bútorokra vagy designer darabokra. Hanem az, hogy az adott térben minden harmonizáljon egymással.Michael Wood 15 éves tapasztalattal a háta mögött már sok mindennel találkozott, most pedig megismerhetjük 7 lakberendezési alapelvét, mely segítségével mi is nagyszerű otthont varázsolhatunk magunknak. A hét aranyszabály útmutatást ad, hogy honnan is kezdjük és mi az, amit mindenképpen kerüljünk el. És mi benne a legjobb? Ha követjük a szabályokat, még a bankszámlánkat sem kell kimerítenünk hozzá.

1. Éljünk a döntésünkkel!

„Különösen fontos, hogy a kisebb büdzsével rendelkezők lassabban haladjanak”- tanácsolja Wood. Mivel a döntéseinkkel később is együtt kell majd élnünk, nem szabad elsietnünk semmit, amit később megbánhatunk. Bár nagyon csábító egy szuszra befejezni egy szobát, Wood azt tanácsolja, előbb éljünk együtt minden döntésünkkel, majd csak ez után tegyük meg a következő lépést. Új bútor? Előbb használjuk egy ideig, majd csak ez után fessük más színűre vagy tologassuk ide-oda a szobában.

Honnan tudjuk, hogy jól döntöttünk? Tegyünk fel magunknak két kérdést:

1. Boldoggá tesz a változás?

2. Valóban olyan hasznos a változás, mint ahogy terveztük?

Az is fontos, hogy szánjuk időt arra, hogy pontosan azt válasszuk ki, amit szeretnénk. Wood szerint nagyon fontos leszögezni a víziónkat a szobáról, mielőtt bárminek nekikezdenénk. Nincs rosszabb annál, ha a kemény munkával megtakarított pénzünket olyan dologra költjük, amit később megbánunk.

2. Puhítsd a sarkokat!

A legtöbb berendezési tárgy sarka 90 fokos szöget zár be: szőnyegek, székek, asztalok, képek mind derékszögű sarkokkal rendelkeznek. Wood szerint, ha egy szobát vizuálisan izgalmassá kívánunk tenni, akkor puhítanunk kell a sarkokat, vagy betenni a szobába néhány íves darabot, hogy elkerüljük az éles sarkok dominanciáját a szobában.

3. Soha ne vegyünk bútorszettet!

Wood arra is figyelmeztet minket, hogy ne menjünk be a boltba, hogy aztán megvegyük egy szett minden egyes darabját; úgy fog kinézni, mintha egy délután alatt mindent elintéztünk volna. Wood szerint az emberek a kevert, organikus kompozíciókra reagálnak a legjobban. „Mintha egy ruha-összeállítást raknánk össze.”-teszi hozzá Wood. Nem a szoknya vagy a sál a fontos, hanem hogy passzolnak-e a darabok egymáshoz.

Minden, amit veszünk vizuálisan el kell, hogy keveredjen egymással, ugyanakkor nem szabad túlságosan passzolniuk a daraboknak. Ha rászánjuk az időt, hogy különböző bútorokat halmozzunk fel egy-egy szobában, az lehetőséget ad felbecsülni, hogyan illeszkedik egy-egy darab a térbe, mielőtt egy újabbat vennénk, illetve kitalálhatjuk, kell-e egyáltalán újabb darab. Néha az is elegendőnek bizonyul, ha újra felhasználunk egy-egy meglévő darabot, felcseréljük a párnákat, vagy csak arrébb tesszük a bútort.

4. Ne tematizáljuk túl!

Wood belsőépítészként azt tapasztalta, hogy sokan akarnak egy konkrét kinézetet egy szobának, de sokan belebuknak a próbálkozásba. Nagyon ötletes dolog, ha van egy „hajós” szoba, de ha kizárólag kék és fehér csíkok, kötélcsomós párnák és hajóablakok vannak a szobában, az már inkább furcsa, mint ötletes. Wood nézőpontja, hogy a bútorok hasonlósága vagy hasonló kinézete az egy dolog, de sokkal értékelhetőbb egy szoba kinézete, ha nincs túltematizálva.

5. Válasszuk a megfelelő fehér színt!


„Ha fehéret akarsz, akkor a megfelelő fehéret kell használnod!”- tanácsolja Wood. Milliónyi fehér színnel találkozhatunk: lehetnek rózsaszín, kék, sárga árnyalatú fehérek, Wood ajtó- és ablakkeretekhez hűvösebb árnyalatot, modern enteriőrökhöz tört fehér, meleg árnyalatot, egy meleg színhatású szobához pedig szintén meleg árnyalatokat javasol.

    Hogy találjuk meg a megfelelő fehér színt? Wood azt javasolja, egy kis táblára fessük rá a lehetséges színvariációt. Nézzük meg a szobában több helyen is, hogy hogyan mutat különböző fényekben. A tábla jobb, mintha a falra festenénk. Ugyanis ha befestünk a falon egy négyzetet a déli oldalon és tetszik a szín, nem biztos, hogy az észak felé néző falfelületen is jól mutat a szín például éjszaka. A tábla tehát lehetőséget ad a jó választásra, ugyanis bármilyen könnyűnek tűnik, nagyon kellemetlen újrafesteni egy egész szobát.

    6. Ne harcolj az építészettel!

    Wood bölcsessége, hogy felesleges a szobát mássá tenni, mint amilyen. Persze mindenki mást szeret saját otthonában, de ahogy a mindennapi öltözködésben, a lakberendezésben is azt kell hangsúlyozni, ami előnyös és elfedni, ami nem az. Így a lehető legjobb benyomást kelthetjük másokban. Csak akkor hangsúlyozzunk ki valamit, ha szeretjük.

    7. Kezdjük a dobozzal!

    „Mi is egy szoba valójában? Egy doboz.”- mondja Wood. Amikor berendezünk egy szobát, mindig a legnagyobb dologgal kell kezdeni, majd haladhatunk az egyre kisebb változtatások felé. Előbb a falak, majd a falhoz rögzített dolgok (keretek, képek), majd a nagyobb bútorok, stb . Tehát a nagy dolgokhoz idomítjuk a kisebbeket, nem pedig fordítva.

    (Forrás: www.zillowblog.com)

    Feltöltve: 2013.05.07. Kedd