A jövő háztartása: olyan modern, mint egy barlang

A jövőkutatók a tudomány és technika fejlődésének üteméből következtetnek, hogy milyen lesz a jövő háza és berendezése. Lehet hogy a hűtő - egy pincérhez hasonlóan - ételeket ajánl majd vacsorára?

A jövő hűtőszekrénye a tervezők szerint bevásárlási tanácsokat ad, segít a vacsora elkészítésében, internet, TV, rádió, üzenetrögzítő, és minőségellenőr egyben. Mindezta hűtőszekrénybe építettszámítógép és egy érintőképernyős monitor tszi majd lehetővé.

A hűtőszekrénnyel az internetre csatlakozva weblapokat is böngészhetünk majd, email üzeneteket küldhetünk, bár ennek itt elsődleges funkciója az lesz, hogy a szükséges élelmiszereket kiválaszthassuk, és megrendelhessük a házhozszállítást.

A hűtő segít majd abban, hogy mely élelmiszereket, melyik rekeszében tároljuk annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb hőmérsékletet biztosíthassuk minden terméknek. A gép képes lesz leolvasni a csomagolások vonalkódjait, így figyelmeztet, ha valamelyik élelmiszer a szavatossági idejének a végéhez közeledik.

A gép a beprogramozott belső szakácskönyvéből olyan ételek receptjeit ajánlja, amelyhez minden megtalálható az adott pillanatban a tároló részeiben. Programfüggően segíthet a hűtő a bevásárlásban is, mert képes lesz figyelemmel kísérni az Interneten keresztül az élelmiszerüzletek ajánlatait, az árusított cikkek listáját, így javaslatot tesz, hogy hol vásároljunk, vagy honnan rendeljük az élelmiszereket.

A beépített naptárfunkció figyelmeztet az ismerősök, rokonok születésnapjára. Az érintőképernyő, a beépített kamera, és mikrofon segítségével a családtagok videó üzenetet hagyhatnak egymásnak. A jövő hűtőszekrénye ezzel átveszi a hűtőmágnesekkel feltett üzenő cetlik szerepét is.

A helytakarékosság teret nyer

Az előrejelzések szerint negyven év múlva az emberek kisebb lakásokba fognak lakni, mint ma. Ennek főleg az lesz az oka, hogy az energiaárak emelkedésével a nagy lakások fűtése, csak kidobott pénzzé válik. Emiatt a lakásban mindenhol a helytakarékosság lesz jellemző, ami a berendezési tárgyakat, műszaki cikkeket is meghatározza.

A jövő konyhapultjára csak kipakoljuk a hozzávalókat, amiket épp találunk, mire az felismerve ezeket ajánlatot tesz, hogy mi készülhet ilyen alapanyagokból. A konyhapult lesz egyben a főzés színtere, a receptválasztás után csak a hőfokot kell beállítani, és azt, hogy a pult mekkora felületet melegedjen fel.

Összhangban dolgozó eszközök

Már ma is vannak technológiák arra, hogy a különféle eszközök kommunikáljanak egymással. A jövőben ez a trend felerősödik, és egyre fontosabbá válik, ami kényelmes és praktikus. Ha csöng a telefon, automatikusan lehalkul a TV és takarékra áll a vasaló, ha épp használjuk. Így csak felvesszük a telefont (na nem gombot nyomva, hangvezérléssel), és nem kell aggódnunk, hogy a TV belehallatszik, vagy a vasaló kiégeti a ruhát. Ha épp főzünk az sem gond, amint megfőtt az étel az nem kozmál oda, a továbbiakban a készülék csak melegen tartja azt.

Már most is vannak kávégépek, kenyérsütő gépek, melyek meghatározott időre tudnak dolgozni, azaz amikorra beállítjuk reggelre, akkorra sütik meg a friss kenyeret, főzik ki a friss kávét. E kényelem tovább fokozható: a jövőben lehet, hogy a naptárunk alapján az óránk már tudja mikor ébresszen majd, és ekkorra időzíti a közreműködésünk nélkül a kávé elkészítését, valamint a péksütemények sütésért is.

Az apróbb eszközök is folyamatosan tökéletesednek. A vasalók közül ma még néhány darab túl nehéz, megfájdul tőle a csukló, nem ergonomikus, és így tovább. A jövő vasalója jobban hasonlít majd egy számítógép egeréhez, mint a mai vasalókhoz, így könnyebb, gyorsabb munkát végezhetünk vele gyorsabban. A rossz hír, ez sem vasal majd helyettünk.

Forrás: Ingatlanmagazin.com

Feltöltve: 2011.08.27. Szombat