A gyapjútól jobban alszunk?

Kutatások szerint a gyapjúszövetből készült ágynemű javíthatja az alvás minőségét, főleg azoknak, akiknek valamilyen bőrbetegségük, például ekcémájuk van.

Egy folyamatban lévő kutatásban University of Sydney kutatói azt vizsgálták, hogy a különböző anyagból készült ágyneműk befolyásolják-e az alvás minőségét. A kísérlet alatt szenzorokkal mérték az alvás típusát és mennyiségét.

Nyolc egészséges jelentkező aludt gyapjú, pamut és műszálas ágyneműben, három különböző hőmérsékleten: melegben (29 C), szobahőmérsékleten (22C), és hidegben (17C). Az eredmények azt mutatják, hogy a gyapjú mellett lehet a legmélyebben és leghosszabban aludni. A különbség melegben volt a legnagyobb, itt az alvás átlagos ideje gyapjúval 448 perc, műszálas ágyneművel 426 perc volt.

A tanulmány, amit idén publikálnak, korábbi eredményekkel kiegészítve be fogja mutatni a gyapjú ágynemű és a birkabőr alvást elősegítő tulajdonságait. A tudósok egyébként úgy gondolják, hogy a gyapjú azért van jó hatással az alvásra, mert nedvszívó képességével elnyeli az izzadtságot, szárazon és kényelmesen tartva ezzel a bőrt. Ez szabályozza a test hőmérsékletét hidegen tartva azt nyáron és melegen télen. Ez különösen a csecsemőknél hasznos, mert ők nehezebben szabályozzák a testhőmérsékletüket.

Andrea Grace a gyermekek alvásának szakértője mondta: "Nem lep meg, hogy a gyerekek jobban alszanak a gyapjún, a természetes anyagok általában segítik a testhőmérséklet szabályozását, de mielőtt váltanánk, ellenőrizzük, hogy gyerekünk nem allergiás-e lanolinra."

Forrás: telegraph.co.uk

Feltöltve: 2013.02.22. Péntek