8 praktikus ötlet konyhába

Tárolás és eszközök? 8 praktikus ötlet, melyet érdemes átgondolni...
Kicsi és nagyobb konyhákban is fontosak a kényelmes tárolás, az arányokhoz illeszkedő felszerelés, praktikus kiegészítők. Nem szeretnénk ha minden helyiség megtelne ételszaggal és senki sem szereti, ha az alsó konyhaszekrényben a polc hátsó részéről kell előbányászni az edényeket és fedőket. E néhány tipp egy jobb elrendezés kialakításához szolgálhat inspirációul.

A megfelelő páraelszívó választása
Méret: A főzőfelület méretének megfelelően válasszuk ki a páraelszívót, olyan szélességű szagelszívót válasszunk, mint a főzőlapunk felülete, a nagyobb sem fog többet elszívni pusztán a mérete miatt és a látványban megbontja a megfelelő arányokat.

Teljesítmény: Fontos kiszámolni hogy az a tér, ahol a páraelszívó üzemel, hány légköbméter és e szerint válasszunk. Ha nagyon túlméretezzük, zárt, szellőzés nélküli helyiségben elszívja a levegőt és csökken a hatásfok. Ha túl alacsony a teljesítmény, akkor pedig intenzív főzésnél nem képes megbírkózni a szagokkal.
20–30m² minimum 350-500m³/h
30–40m² minimum 500–600m³/h
40–60m² minimum 600–800m³/h








































Praktikus tárolás a késeknek
Mindenki szereti az éles, jó minőségű késeket a konyhájában, ha beruháztunk ilyenekre, akkor érdemes megfelelő tárolásról is gondoskodni. Egy fiókban összedobált éles kések nem csak balesetveszélyesek, de az élük is tönkremehet. A konyhakések optimális tárolásánál a kések rendezetten és külön helyezkednek úgy, hogy a kés ne az élén feküdjön. Ha a kés szetthez kaptunk hasonló tárolót akkor azt is elhelyezhetjük egy fiókban, de a képen látható fa blokkhoz hasonlót külön is vásárolhatunk - vagy készíttethetünk.




























Serpenyő tárolás kihúzható konyhabútor elemben
Ez praktikus kihúzható konyhaszekrény elem helytakarékos megoldást ad a nyeles serpenyőknek:







































Lábas és fedő tárolás alsó konyhaszekrény fiókokban
A lábas fedők sok bosszúság forrását jelenthetik, elkakadnak ha kihúznánk a fiókot, polcon pedig nehezen rendszerezhetőek. Ezt a problémát oldhatjuk meg egy keskeny fiókkal, mely az alsó, nagyobb fiók fölött praktikus, lapos tárolóhelyet ad a fedőknek.




























Szedőlapátok, merőkanalak stb. praktikus tárolása
A pulton tárolva ezek a különböző formájú konyhai eszközök rendetlenség látszatát kelthetik, még akkor is, ha tartóba helyezzük, vagy sorban fellógatjuk. Jobb megoldás egy kihúzható elem, benne rendszerezőkkel.




























A munkafelület megnövelése elemekkel
A kigördíthető alsó konyhaszekrény elem a képen nem csak a munkafelületet növeli meg, de a lap vágódeszka is egyben.







































Praktikus magas mosogató csaptelep
Az előmosogatást, nagyobb edények kezelését és zöldség-gyümölcs mosást nagyban megkönnyíti egy magas profilú konyhai csaptelep, a képen látható modell még kihúzható zuhanyfejjel is el van látva (TEKA INX 939 mosogató csaptelep)



























Mosogatógép kihúzható keskeny evőeszköztartó fiókkal
Praktikus ötlet mosogatógépben a 3-ik evőeszköztartó fiók - szépen elrendezhetőek az evőeszközök, alul pedig több hely marad az edényeknek, tányéroknak.



























Forrás: http://lakbermagazin.hu/
Feltöltve: 2014.05.14. Szerda