5 hasznos tipp kis lakásokhoz

Kicsi a lakása? Olvassa el a következő 5 lakberendezési tippet, mellyel helyet takaríthat meg otthonában!
Folyamatosan átesik saját holmijain? Nincs egy hely, ahol vendégül láthatná barátait? Néha úgy érzi, mintha egy barlangban élne? Akkor a következő 5 tipp Önnek szól!

Egy kisebb házban vagy lakásban élni néha kihívásokat állít elénk. Hozzászokhatunk a kellemetlenségekhez, de tehetünk is ellene valamit! Először is gondoljuk át, hogy valóban szükségünk van-e minden egyes berendezési tárgyra. Tényleg meg akarjuk tartani a polcon porosodó könyveket, amiket soha nem fogunk elolvasni? Biztos, hogy minden egyes régi kacatunk elengedhetetlen a boldogságunkhoz? Van értelme olyan ruhákat megtartani, melyeket már soha nem fogunk felvenni?

Át kell gondolni, hogy mi az, ami nélkül tudunk élni, és mi az, ami nélkül nem. Ha valamit nagyon ritkán vagy egyáltalán nem használunk, adjuk el, hasznosítsuk újra, vagy adományozzuk el jótékony célokra. A következő 5 tipp megkönnyítheti azok életét, akiknek egy kis lakásban kell élniük mindennapjaikat.

1. Növeljük a teret!

Ha tehetjük, fontoljuk meg egy-egy fal lebontását, hogy megszabaduljunk a kicsi, szűk helyiségektől. Gondoljuk át, szükségünk van-e 3 kis szobára, vagy megelégszünk inkább 2 nagyobbal. Például a konyhát és az étkezőt egybe is építhetjük a tér jobb kihasználása érdekében. Kiüthetünk egy falat és megnagyobbíthatunk egy szobát a kevésbé fontos előszoba „kárára”.

Sokat segíthet a megfelelő világítás is. Saját lakás esetében ezt megoldhatjuk egy újabb ablakkal, vagy egy meglévő ablak megnagyobbításával, esetleg csinálhatunk tetőablakot. Két szoba között pedig ajtó helyett használhatunk például nyitott boltívet, mely nem csak optikailag növeli a teret, de esztétikus is. Ha valami oknál fogva nincs lehetőségünk a falakkal, ajtókkal, ablakokkal trükközni, még mindig akadnak más lehetőségek.

A tér észlelése majdnem olyan fontos, mint maga a tér. Ezért néha az is elegendő, ha a fénnyel játszunk. A következő dolgok egy nagyobb tér látszatát keltik: A hideg, világos színűre festett falak nagyobbnak láttatják a teret. Sőt, a régi, sötét konyhaszekrények világosra festése is csodákat tehet egy konyhával. A tükrös felületek -akár a falakra erősítve, akár fellógatva- szintén optikailag növelik a teret. Ám óvatosan kell bánni a tükrök alkalmazásával. Egyrészt győződjünk meg róla, hogy kellemes látvány fog visszatükröződni a felületről, nem pedig egy elrejtendő szennyeskupacot látunk majd sokszorosítva. Továbbá az egymással szembehelyezett tükrök végtelen tér látszatát keltik, ami egyesek számára frusztráló lehet. Viszont fényes felületű üveg vagy rozsdamentes acél bútorok sokat dobhatnak egy szoba külsején.

Ha gondot okoz az alacsony plafon, válasszunk olyan képeket, műalkotásokat, mintákat, melyek vertikális vonalvezetésűek, és lógassuk őket szemmagasságnál feljebb. Tegyük a függönyöket olyan magasra, amennyire csak lehet. Érdekes tény továbbá, hogy az átlós mintájú padlóburkolat szélesebbnek láttatja a szobát. Többfunkciójú szobák esetében falak használata helyett egy spanyolfal is jó szolgálatot tehet.

2. Kicsinyítsünk!

A nagy bútorok és berendezési tárgyak egy kis lakásban néha olyan érzést kelthetnek, mintha Alízként csodaországba csöppentünk volna. Az aránytalanul nagy bútorok egy kis teret még inkább kisebbnek tüntetnek fel. Ehelyett keressük olyan bútorokat, melyek nem kicsinyítik le még jobban az amúgy is kis alapterületű lakásunkat/házunkat.

Felejtsük el a hatalmas kanapét! Vegyünk egy kisebb darabot vagy egy kisebb méretű garnitúrát! Ha tehetjük, vegyünk síkképernyős TV-t, melyet akár a falra lógatva még több teret nyerünk. Válasszunk keskeny, összehajtható asztalt, és tartsuk a fal mellett összecsukva, amikor nem használjuk. A hálószoba bútor megválasztásakor mondjunk le a fejtámlás ágyról, mely szűkíti a teret, vagy ha ragaszkodunk hozzá, akkor lehetőleg polcos támlájút válasszunk, melyre pakolhatunk könyveket, ezzel is helyet megtakarítva. A konyhában is lehetőleg válasszunk helytakarékos bútorokat. Válasszunk minél kisebb mélységű szekrényeket és pultokat, melyeket akár faltól falig alkalmazhatunk anélkül, hogy értékes teret veszítenénk.

3: Nézzünk be az ágy alá!

Még egy kisebb ágy is rengeteg értékes felületet foglal el egy szoba alapterületéből. A porcicák gyűjtögetése helyett használjuk fel az alatta levő helyet valami hasznosabbra! Egy átlagos magasságú ágy nagyméretű tárolóhelyet kínál. Tárolhatunk alatta iratokat, fotókat, vagy az éppen nem használt ruhákat vákuumos műanyag tároló tasakokban (, melyek egyébként a ház bármely területén jól jöhetnek). Beépíthetünk kihúzható tároló dobozokat vagy fiókokat, melyekben külön-külön tarthatjuk a fehérneműket, kiegészítőket, stb.

Mi a teendő, ha még több helyet akarunk felhasználni a hálószobában? Vegyünk az ágyunk alá beépíthető magasítót, mely még több tárolási lehetőséget biztosít. Lehetőségünk van még emeletes ágyat használni, melyet ma már felnőttek számára is terveznek, így nem csak a gyerekszobában alkalmazhatjuk. Illetve kialakíthatunk egy padlás-szerűséget kizárólag az ágynak, így az alatta felszabaduló teret szabadon felhasználhatjuk. Kialakíthatunk alatta irodarészt, vagy akár egy pihenősarkot, mely egy kis lakásból sem hiányozhat. Egy másik lehetséges megoldás, hogy polcokat és egyéb tároló alkalmatosságokat helyezünk az ágy alá. Tehát szinte végtelen variációja létezik az ágyakkal való helyspórolásnak.

De mi a helyzet a ház többi részével? Hogyan tudunk még több helyet megtakarítani?

4. Duplázzuk meg a funkciókat!

Egy kis alapterületű otthon esetében nagyon fontos, hogy egy bútornak ne csak egy funkciója legyen. Ahogy az ágyaknak az alvóhely mellett tároló funkciójuk lehet, úgy más bútoroknál is lehetséges a kettős, vagy akár többszörös funkció. Egy összecsukható futon ágy nappal kanapéként, éjjel pedig ágyként szolgálhat.

Szeretnénk egy kávézóasztalt? Válasszunk vagy készítsünk olyan asztalt, melyet tárolásra is használhatunk! Szeretnénk egy szép díványt? Vegyünk olyat, melyben tároló is van, hogy még több teret takarítsunk meg! Ahelyett, hogy vennénk egy nagy étkezőasztalt a konyha közepére, alakítsunk ki egy szélesebb pultot, mely étkezésre és konyhai eszközök tárolására is alkalmas.

Egy másik módja a helymegtakarításnak, hogy az éppen nem használt bútorokat elrakjuk. Erre a legegyszerűbb példa a Murphy ágy, melyet egy vékony fal melletti szekrényként összecsukhatunk, de akár falba is építhetünk, így nappal „láthatatlan”. A nagyobb pénztárcával rendelkező, modern beállítottságú lakástulajdonosok pedig olyan gyártók termékei közül válogathatnak, akik falra akasztható, összecsukható bútorokat készítenek megrendelésre, végtelen méretben, színben és variációban.

Hogyan tudunk még több rejtett teret felhasználni? Következő tippünk erre a kérdésre ad választ.

5. Használjuk a rejtett tereket!

  • Hogy a legtöbbet kihozzuk a rendelkezésre álló helyből, nézzünk körbe a lakásban, hogy milyen rejtett tereket tudunk felhasználni!
  • Nézzünk be a konyhaszekrényekbe! Már egy keskeny felszerelhető fűszertartóval is értékes helyet takaríthatunk meg a konyhában, ráadásul sokkal nagyobb rendet tesz lehetővé. A ház többi szekrényénél is alkalmazhatjuk ezt a trükköt, lógassunk fel tartókat a szekrényajtók belsejébe, melyeken kiegészítőinket tárolhatjuk. A helymegtakarítás mellett szintén az a nagy előnye, hogy a rendet is könnyebb fenntartani, ha mindennek megvan a maga helye.
  • Használjuk a falakat! Két szoba között egy vastagabb falba érdemes szekrényt beépíteni, vagy ha nem szükséges fallal elválasztani a teret, egy nyitott polcrendszert is tehetünk közéjük.
  • A ferde falak mentén is használhatunk szekrényeket! Tetőtéri lakásokban gyakori, hogy nem használják ki a falak menti területeket, ahol igen alacsony a belmagasság. Pedig ezek a területek tökéletesek plusz tárolóhelyek kiépítésére. Akár faltól falig beépíthetünk egy mélyebb polcrendszert is, hiszen a használt térből nem vesz el semmit az 1-2 méternél alacsonyabb magasságú plafon alatti terek felhasználása.
  • Nézzünk be a ház sötétebb sarkaiba! Egy-egy lépcső alatti terület vagy kihasználatlan sarok tökéletes tárhelyet biztosíthat holmijainknak. A maximális kihasználtság érdekében válasszunk olyan polcokat, tárolókat, melyek pontosan illeszkednek a felhasználandó térbe.
  • Ne feledkezzünk meg a szekrénysarkokról sem! Főként a konyhai berendezések esetében válogathatunk a nyitható sarkú szekrények széles kínálatából.
  • A nyitott ajtók mögött további keskeny szekrényeket helyezhetünk el, melyek nem akadályozzák a mozgást.
  • A mosdóban is értékes helyet nyerhetünk például a tisztítószereknek, ha a WC fölé polcot helyezünk vagy padlótól plafonig érő tárolót helyezünk el. A fürdőben ne felejtsük el használni a falfelületeket, szereljünk fel akasztókat a köntösök, törülközők tárolására.
  • Ha duplasoros akasztót helyezünk a szekrényekbe, az ingek, blúzok, dzsekik lóghatnak felül, míg a nadrágok, szoknyák lehetnek alul. Már az előszobai szekrények terén is helytakarékos cipőtárolók közül válogathatunk. Reméljük, hasznosak voltak a tanácsok és mindenki kedvet kapott egy kis lakás-átalakításhoz!

Forrás: www.tlc.howstuffworks.com
Feltöltve: 2013.05.31. Péntek